Rahulolu,  Toit

🥖 Minu tee oma kodu hapusaiani

See sai ei ole lihtsalt retsept.
See on lugu, mis tuli minuni Madeiral –
seal, kus õhk on soolane ja aeg kulgeb teisiti.
Ühel pehmel päeval, kui päike paitas ja meri kaugelt hingas,
istusime me Otti ja tema perega köögis. Vaikne ja rahulik, vein klaasis, jahune laud ees,
ja tainas, mis ootas sĂĽndimist.

Ott ei õpetanud retsepti –
ta näitas rütmi,
liigutust, aega.
See, mida ma seal õppisin, jäi mu minusse elama.

Ja täna jagan ma sinuga seda –
mitte ainult valmistamisviisi,
vaid viisi olla kohal, käega mätsida, mitte kiirustada.

đź«™ Koostisosad:
650 g nisujahu
100 g täisterajahu
520 g vett
240 g aktiivset haputaigna juurt
22 g soola
~20 g vett (soola lahustamiseks)

🧡 Valmistamine:

  1. Sega esialgu kausis kokku kõik peale soola – jahu(d), vesi ja juur.
    Me lihtsalt segasime, rahulikult, käega,
    ilma veel mätsimata, lihtsalt segasime 10–15 minutit.
    Esimene puudutus oli loomulik, pehme.
  2. Lase tainal puhata 30 minutit.
    See puhkus aitab jahul niiskust imada ja tainal hakata end koguma.
  3. Jaga tainas kaheks võrdseks osaks jahusel laual.
  4. Tõmba mõlemad tainapallid lehekujuliseks.
    Lahusta sool umbes 20 grammis vees ja määri pool sellest kummalegi tainale.
    Siis lapi tainas kokku nagu ümbrik – parem serv keskele, vasak peale, ülemine alla ja alumine peale.
  5. Keera tainas ĂĽmber.
    Siis tuli mätsimine – Oti õpetus.
    Peopesaga vajutad tainast ette, siis tõmbad tagasi – nagu pesa teeks.
    Tee seda 6–8 korda, kuni tainas muutub vetruvaks, pehmeks ja elastseks.
    Vajadusel lisa näpuotsaga jahu.
  6. Lase tainal puhata 30 minutit. Kata rätikuga.
  7. Korda mätsimist ja puhkamist veel 3 korda –
    iga poole tunni tagant taas leheks, ümbrikuks, pesaks… ja jälle puhkus.
    Kokku 4 tsĂĽklit.
    Tainas muutub iga korraga järjest siidisemaks ja sügavamaks.
  8. Kui tainas on elus ja valmis –
    vormi pätsid ja aseta need jahuga üle puistatud rätikule,
    kerkimiseks.
  9. Tõsta saiad külmkappi, rätiku alla.
    Las nad seal puhkavad rahus 8–12 tundi, kuni aeg on küps.
  10. Enne ahju panemist tee taignale terava noaga – paberinoa või suletiga –
    julged kirurgilised sisselõiked, et sai saaks ahjus avaneda.
    Kui su ahi mahutab kaks potti, saad küpsetada mõlemad korraga.
    Kui mitte – siis üks sai korraga on täiuslik.

🔥 Küpsetamine:

  1. Kuumuta ahi 250 kraadini, koos malmpotiga sees.
    Lase potil korralikult kuumaks minna.
  2. Kui kõik on kuum ja valmis, libista tainas potti, kata kaanega ja küpseta: 40 minutit kaane all, seejärel 12 minutit ilma kaaneta, kuni koorik on kuldpruun ja krõbe.
  3. Tõsta sai potist välja ja lase restil täielikult jahtuda. Ära kiirusta – lõika alles siis, kui aur on rahunenud ja sisu seisnud.

💛 Märkused südamest:
See sai ei ole kiire. Ta vajab ruumi, aega, veidi veini kõrvale ja üht head jutuvestjat. See on elav toit, mis sünnib käesoojuses ja rütmis.
Ott ei õpetanud mulle mitte ainult saia tegema.
Ta õpetas olla kohal, mitte kiirustada, mitte liialdada –ja usaldada, et kui sa oled päriselt kohal, siis kõik kerkib iseenesest.

Jagan siin ka lugu helina, see on minu esimene heli väljaanne, kuid otsustasin jätta nii nagu välja tuli:

Jätke vastus

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga