
Ahjusupp
Puuahjus küpsenud kapsasupp – aeglane ja hingeline
Koostisosad (4–6 portsjonit):
1 keskmine sibul, hakitud
2–3 porgandit, kooritud ja ratasteks või poolkuudeks lõigatud
2–3 küünt küüslauku, õrnalt purustatud
1 väiksem pea valget kapsast, viilutatud
1–2 loorberilehte
6–8 tera musti piprateri
1 tl vürtsköömneid (soovi korral)
1 tl kuivatatud tüümiani või majoraani
Sool maitse järgi
1–2 spl õli või veidi võid hautamiseks
1,5–2 l vett või aedviljapuljongit
🪵 Soovi korral lisa ka:
Peotäis kuivatatud seeni või hakitud metsaseeni (leotada eelnevalt kuumas vees)
Tükike juursellerit või pastinaaki, kui soovid sügavamat maitset
Peotäis punaseid läätsi või kruupe, mis lisavad kehakust
Serveeri koos värske maitserohelisega – till, petersell, murulauk
Valmistamine:
- Eelvalmistus:
Kuumuta ahjupotis õli või või. Lisa hakitud sibul, porgand ja küüslauk. Hauta madalal kuumusel paar minutit, kuni köögiviljad muutuvad klaasjaks ja lõhnavaks. - Kapsas ja maitsestus:
Lisa viilutatud kapsas ning sega kõik läbi. Maitsesta loorberilehe, pipraterade, soola ja vürtsidega. Kui kasutad seeni või läätsi, lisa ka need siinkohal. - Puljong ja küpsemine:
Vala peale kuum vesi või puljong, kata kaanega ning lase keema tõusta. Kui supp keeb, tõsta pott eelsoojendatud puuahju või külmuvale tuhale, kus tuli on just kustunud ja ahi veel soe. - Aeglane küpsetamine:
Jäta pott puuahju üleöö hauduma (näiteks 6–10 tundi). Ahi ei pea olema kuum – piisab, kui see hoiab soojust. Supp saab selle ajaga sügava ja maheda maitse. - Serveerimine:
Võta järgmisel päeval lõunaks pott ahjust. Supp on nüüd pehmeks keenud, kapsas magus ja maitsed sügavalt ühinenud. Soovi korral raputa peale värsket maitserohelist või tilgake külmpressitud õli.