Minu leiva teekond

Kuus aastat on minu nädalates olnud üks kindel ja korduv rütm – leivategu. Olen korduvalt mõelnud, et nüüd aitab, enam ei tee. Kuid iga kord, kui seda mõtet mõlgutan, tuleb meelde keegi, kellel on leiba vaja. Ja nii ma jälle teen.
See ei ole ainult küpsetamine. See on pühendumus ja armastus, mis ei lase mul seda teed pooleli jätta. Leib on saanud minu kaaslaseks – elavaks olendiks, kellega mul on suhe. Juuretis hingab, ootab ja teab, et ma tulen tagasi. Leib ise on kui väike ime, mis sünnib mu käte all ja mida jagan edasi.
Ju pean see minuga olema. See on minu side esivanemate tarkusega ja minu tänapäevane rituaal, mis toidab nii keha kui hinge. Igas pätsis on hoolt, järjepidevust ja killuke armastust.
✨ Kui tunned, et soovid alustada oma leivateekonda, saad minult juuretist. Leivategu on elav rännak – kordumatult ilus igal sammul. 🥖💛
Minu leivategu (2 leiba)
🌱Juuretise ettevalmistus
Eelmisel õhtul võta 2 spl leivajuuretist 1 liitri sooja vee kohta. Lisa rukkijahu, kuni mass on paksu hapukoore taoline. Kata rätikuga ja jäta 10–12 tunniks sooja nurka seisma.
👉 Jäta järgmiseks korraks vähemalt 2 spl taignat külmikusse (purki, kile peale, kilesse augud kahvliga).
👉 Kui iganädalaselt leiba ei jõua teha, toida juuretist kord nädalas: 1 spl jahu + 2 spl sooja vett.
🌱Taigna valmistamine
Lisa taignale 2 spl suhkrut ja 1 spl soola. Lisa seemneid või muid lisandeid tunde järgi. Sega jahu juurde, kuni taigen on nii paks, et sõrmega vajutatud auk ei vaju kinni, kuid pole ka liiga tihke.
🌱Vormimine ja kerkimine
Võita 2 vormi ja jaota taigen. Silu pealt siledaks ja tee sõrmega mõned augud (väldib pragunemist aga vahest, kui leib pragunema peab, siis peab). Lase kerkida rätiku all 3–6 h või kiirel juhul ahjus 50 °C juures 1 h.
🌱Küpsetamine
Küpseta eelsoojendatud 200 °C ahjus (ilma pöördõhuta) 1 h. Või eelsoojendamata ahjus 200 °C juures 1 h 15–20 min.
🌱Järeltöötlus
Võta leivad vormist välja ja aseta niiskele puhtale köögirätikule. Kata rätikuga ja lase seista vähemalt 30 min.
👉 Head isu!